13.9 C
Sibiu
luni, octombrie 7, 2024

Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus. File de sinaxar

Fericitul și de-Dumnezeu-purtătorul Părintele nostru Serafim s-a...

Utilizarea internetului ca patimă modernă: perspective patristice

Internetul este într-o rapidă expansiune nu numai...

Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, tămăduitorul cel preaminunat

„Duhul Sfânt unește pe toți și de...

Chemare spre viață – un an cu revista parohială la Râșnov

ArticoleChemare spre viață – un an cu revista parohială la Râșnov

S-a implinit un an de când la parohia Sfântul Nicolae din Râșnov a fost demarat proiectul unei foi parohiale, prin care comunitatea să poată cunoaște și învăța toată zidirea bisericească, în duhul Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna. Intentia acestui proiect este familiarizarea cât mai bună a membrilor parohiei cu vasta și prețioasa lume Bisericii Ortodoxe, din care fac parte și ei, cu specificul lor.

În acest sens, numărul 5 al revistei, distribuit în Duminica Tuturor Sfinților, și-a îndreptat atenția asupra vechii biserici Sfântul Nicolae, într-un fel rădăcina și inima vechii comunități românești a Râșnovului. Cititorii pot găsi date despre evoluția și slujitorii acestui locaș de rugăciune care are 640 de ani de atestare documentară.

El a „crescut” o dată cu comunitatea pe care a adăpostit-o și ale cărei rugăciuni și speranțe le-a polarizat de-a lungul timpului, „născând”, la vreme potrivită (1886), un spațiu de rugăciune mai încăpător (biserica mare Sf. Nicolae), pe potriva unei prezențe mai vizibile a românilor în acest colț binecuvântat al Transilvaniei. Descrierea este completată de părți ale unui consistent interviu al părintelui Ionuț Pâtea la Radio România Cultural, despre acest loc al rugăciunii și al jertfei.

Părțile fixe ale revistei conțin elemente prin care acest loc al rugăciunii ridicat în cinstea Sfântului Nicolae este legat de Tradiția Bisericii: o rugăcine către Sfântul Nicolae, o icoană a sa însoțită de troparul care-i slăvește virtuțile, o parte din rugăciunea regelui Solomon la sfințirea templului. De asemenea, fidelă demersului catehetic, foaia parohială are recomandări de lectură și un extras din Statutul BOR cu privire la Consiliul Parohial.

Concepută drept o călătorie prin lumea Bisericii, tematica revistei s-a oprit de-a lungul primului an în mai multe locuri ale credinței. Primul a fost, cum era firesc, lucrarea Sfântului Andrei Șaguna; al doilea, pelerinajul și starea noastră în biserică, cu explicații privitoare la gesturi, acte sacre și vestimentație; al treilea a fost memoria binecuvântată a părintelui Nicolae Bășa; a urmat timpul împreună-pătimirii și învierii cu Hristos, ajungând prin acest cel mai recent număr la locul rugăciunii strămoșilor.

Foaia parohială este realizată de Bogdan și Dana Vîlcan, având sprijinul preoților Parohiei Sfântul Nicolae, Pr. Constantin Mihai, Pr. Ionuț Pâtea și Pr. Marius Istrare și este disponibilă în format electronic la link-ul https://chemarespreviata.blogspot.com

Bogdan Vîlcan

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles