10.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Corul Bisericii din Râșnov la Sighișoara

Cântați-i Lui cântare nouă, cântați-i frumos, cu...

Întâietatea femeii

Foarte mulți cred că, întâietatea care se...

Paștile, credința și știința

Din primele secole, creștinii nu s-au înțeles...

«Învierea lui Hristos – Biruința dragostei jertfitoare»

Cuvântul Ierarhului«Învierea lui Hristos – Biruința dragostei jertfitoare»

† LAURENŢIU,
Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului

„Iar când acest (trup) stricăcios se va îmbrăca în nestricăciune și acest (trup) muritor se va îmbrăca în nemurire, atunci va fi cuvântul care este scris: «Moartea a fost înghițită de biruință. Unde îți este, moarte, biruința ta? Unde îți este, moarte, boldul tău?»” (1 Co 15, 54-55)

Iubiţi credincioşi,
HRISTOS A ÎNVIAT!

Ne-a ajutat Preabunul Dumnezeu să ajungem și în acest an la slăvitul și luminosul praznic al Învierii! Suntem cu toții iarăși împreună, în această “sfințită cu adevărat și mult prăznuită noapte de mântuire” [Cântarea a 6-a din Canonul Învierii]. Purtăm făclii luminoase în mâini și cântăm plini de bucurie imnul de biruință al creștinismului: “Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!”. Această doxologie a Învierii Mântuitorului este o adevărată mărturisire de credință, exprimată imnografic, care trezește în sufeltele noastre o mare bucurie și fericire și ne aduce multă nădejde și încredere de la Hristos cel Înviat. Știm în această zi de sărbătoare că această bucurioe pascală, pe care Biserica noastră o evocă intens și solemn în întregul ei cult, este o bucurie cerească, este bucuria gustării vieții veșnice, este fericirea viitoare de care ne împărtășim prin credință încă de pe acum.

Troparul acesta minunat al Învierii, pe care îl vom intona 40 zile, până la Înălțare, la toate slujbele bisericești, cuprinde trei adevăruri pe care se fundamentează toată credința noastră. Primul este extrem de simplu și de concis: “Hristos a înviat din morți”, fiind urmat de cel de-al doilea, care îl explică pe primul: “cu moartea pe moarte căcând”, iar cel de-al treilea: “și celor din morminte viață dăruindu-le”, încheie această unică mărturisire de credință. O repetăm mereu plini de bucurie pentru că simțim că prin ea nu primim simple informații despre un eveniment petrecut în chip miraculos acum 2000 ani, ci suntem făcuți contemporani cu el, devenind fiecare dintre noi, precum Sfinții Apostoli, martori ai Învierii Domnului.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles