Nașterea Domnului și perioada premergătoare acestui mare praznic a constituit un bun prilej pentru desfășurarea unor noi activități social-filantropice și duhovnicești în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov.
Astfel, prin implicarea preotului misionar Bogdan George Brânzea și a multor credincioși apropiați de unitatea misionară din cadrul spitalului, pe întreaga perioadă a postului Nașterii Domnului – și nu numai – a fost dăruită în mod periodic masa de prânz tuturor bolnavilor internați în cele patru secții ale spitalului.
De asemenea, la nivelul spitalului a fost implementat un proiect social inițiat de către Ministerul Educației Naționale intitulat „Săptămâna fructelor și a legumelor”, proiect desfășurat în multe unități de învățământ din țară. În baza unui acord de parteneriat încheiat între Parohia Ortodoxă Misionară Brașov Spitale VI și Liceul Energetic „Remus Răduleț” din Brașov, respectiv Școala Gimnazială Dumbrăvița, au fost dăruite legume și fructe tuturor bolnavilor internați în cadrul spitalului.
În cadrul Compartimentului de Îngrijiri Paliative au fost cumpărate și dăruite 18 lenjerii de pat complet utilate – cu perne, pilote și așternuturi –, care să servească celor nouă pacienți internați în această secție, precum și un elevator electric, un hoist, care este folosit la ridicarea în siguranță a pacienților imobilizați la pat.
Cu multă dragoste și jertfelnicie, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae și la sărbătoarea Nașterii Mântuitorului au fost dăruite pachete conținând dulciuri și fructe celor 24 de copii internați în cadrul Compartimentului de Pediatrie.
O atenție deosebită a fost acordată asistenței duhovnicești a bolnavilor internați și a personalului medical din cadrul unității spitalicești. Nașterea Domnului a fost vestită și personalului medical din cadrul Dispensarului Tb – Brașov, acolo unde în prezența tuturor angajaților a fost săvârșită slujba Sfeștaniei, toți angajații fiind binecuvântați, iar locurile și cabinetele în care aceștia își desfășoară activitatea stropite cu apă sfințită.
„Și în acest an, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul și implicarea multor credincioși apropiați de capela noastră, am reușit să fim alături de pacienții internați în Spitalul de Pneumologie din Brașov. Le-am stat alături cu rugăciunea, oferindu-le timp de spovedanie, împărtășindu-i cu Sfintele Taine, săvârșind în mijlocul lor Sfântul Maslu și aducând mângâiere tuturor, mai ales copiilor internați în Compartimentul de Pneumo-Pediatrie. A dorit să ne facem utili și să arătăm că Biserica este prezentă și în spital, la patul bolnavilor, purtând de grijă acestora nu doar spiritual, ci și prin implicare socială și materială. Anul 2024 a fost proclamat de către Sfântul Sinod drept an omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și, în acest context, în cursul acestui an am desfășurat multe activități în mijlocul persoanelor suferinde. Pacienții pneumologici au o durată de spitalizare lungă, de ordinul lunilor, perioadă în care apare de multe ori sentimentul de singurătate, de părăsire, de anxietate și stigmatizare socială. În acest context, prezența preotului la patul bolnavului este absolut necesară, fiind solicitată atât de către pacienți, cât și de către cadrele medicale. O lucrare pastorală deosebită, plină de emoție și de jertfă, o desfășurăm în cadrul Compartimentului de Îngrijiri Paliative, acolo unde personal îmi desfășor activitatea și în calitate de asistent medical. Abordarea tuturor pacienților, dar în special a celor cu boli neoplazice, este una holistică. Problemele cu care se confruntă un bolnav și familia acestuia nu sunt doar de natură fizică. Ele pot fi – și sunt adesea – spirituale, sociale, emoționale și psihologice. Rolul și misiunea pastorală a preotului de spital este aceea de a da sens și valoare suferinței acestor bolnavi și familiilor, ascultându-le cu răbdare tristețea, rugându-ne pentru ei și împreună cu ei și oferind pacientului tot ceea ce îi poate ameliora starea fizică, psihică și spirituală. Prezența preotului la patul bolnavului este de fapt prezența lui Hristos, singurul și adevăratul doctor și vindecător.”
Pr. asistent medical Bogdan George Branzea