22.2 C
Sibiu
vineri, iunie 20, 2025

Magisteriul eclezial și ”religiozitatea” populară

Încă din ianuarie 1990, m-am numărat printre...

Recviem pentru un mărturisitor de bună voie

La sfârșitul anului abia trecut, Sorin Dumitreascu...

Noi activități filantropice și duhovnicești la Spitalul Stejăriș din Brașov

Nașterea Domnului și perioada premergătoare acestui mare...

Sfânta Fericită Cuvioasă Ekaterina de la Mânăstirea Pühtitsa (5 mai)

ArticoleSfânta Fericită Cuvioasă Ekaterina de la Mânăstirea Pühtitsa (5 mai)

În data de cinci mai, alături de Sfânta Mare Muceniță Irina și Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, sfinți foarte cunoscuți și cinstiți, este prăznuită și o sfântă mai puțin cunoscută în România, Sfânta Fericită Cuvioasă Ekaterina. A viețuit la Mânăstirea Stravropighială Adormirea Maicii Domnului din Estonia, care a fost întemeiată cu binecuvântarea Sfântului Ioan din Kronstadt pe locul unde Maica Domnului s-a arătat în secolul XVI.

A trecut la Domnul în anul 1968. Sfintele ei moaște sunt așezate întregi, spre cinstire în partea stângă a bisericii mânăstirii. La finele anului 2024, egumena Filareta a dăruit Preafericitului Părinte Daniel și Bisericii Ortodoxe din România, o icoană pictată a sfintei și un fragment din sfintele ei moaște. Prin aceasta vedem așa cum remarca un părinte, că sfinții încearcă să ne apropie între noi.

Vreme de mulți ani, Sfânta Ekaterina a purtat crucea nebuniei pentru Hristos, însă cei care au cunoscut-o și i-au destăinuit suferințele, s-au încredințat de sfințenia vieții ei, văzând cum problemele lor se rezolvau prin rugăciunile acesteia: „La vârsta de treizeci și trei de ani, după ce a intrat în mănăstirea îndepărtată și puțin cunoscută pe atunci Pühtitsa din Estonia, ea a slujit în această sfântă mănăstire până la sfârșitul vieții sale. După ce a dobândit din belșug înțelepciune duhovnicească, perspicacitate și rugăciune cutezătoare, ea a slujit oamenilor cu aceste daruri pline de har și i-a condus pe mulți la credință în anii grei pentru Biserică. Viața ei este greu de descris, deoarece este o viață neobișnuită, neînțeleasă de mintea umană: nebunia întru Domnul este cea mai mare și mai dificilă acțiune, cu lepădarea completă de sine și devotamentul față de voia lui Dumnezeu.”¹

Vom reda mai jos o scurtă biografie a sfintei, alcătuită la Mânăstirea din Estonia cu scopul de a o face cunoscută poporului român.

„Ekaterina Malkov-Panina s-a născut pe 23 mai 1889 în Finlanda, în fortul Sveaborg, în familia inginerului militar Vasili Vasilievici Malkov-Panin, creatorul celor mai mari fortificații din Rusia. În familie erau șase copii. De la o vârstă fragedă, viitoarea sfântă se remarca prin bunătate și receptivitate și avea aspirații duhovnicești – plăcându-i să viziteze sfânta mănăstire care se afla nu departe de moșia lor.

Până în anul 1898, familia a locuit în Helsingfors (Helsinki), apoi tatăl a fost transferat la Petersburg, iar familia s-a mutat la Gatchina. La începutul secolului al XX-lea, ea a studiat la Facultatea de Științe ale Naturii (cursurile Bestujev), după care a lucrat la Societatea de Entomologie în anii 1912-1913. Primul Război Mondial i-a schimbat complet viața, dedicându-se slujirii celorlalți. Ca soră de caritate a detașamentului sanitar mobil al Comunității Sfântul Gheorghe, ea scotea răniții de pe câmpul de luptă. În acei ani, Ekaterina a fost martoră la suferințe grele și durerile oamenilor, ea însăși suferind multe pierderi și necazuri. Și-a pierdut fratele mai mare, care s-a oferit voluntar pe front, fiind decorat cu o armă de aur și Crucea Sfântul Gheorghe pentru soldați. Curând și-a pierdut și sora mai mică, cu care avea o apropiere sufletească. Așa a pregătit-o Dumnezeu pe aleasa Sa pentru a sluji suferinzilor, faptelor de milă și de dragoste – ea nu a fost niciodată indiferentă față de durerea altora.

În toamna anului 1919, aflându-se cu părinții ei în Estonia, s-a stabilit la Narva și a început să lucreze în grădinărit, pregătindu-se astfel pentru viața de mănăstire. La 5 iulie 1922, Ekaterina a fost primită ca novice în Mănăstirea din Pühtitsa, creată pe locul arătării Maicii Domnului și al descoperirii icoanei făcătoare de minuni a Adormirii.

Potrivit amintirilor care s-au păstrat, încă din primele zile ale vieții sale în mănăstire, Ekaterina a început să se comporte uneori cam ciudat și neobișnuit. Curând a fost transferată la schitul Ghetsimani, la treizeci de kilometri de mănăstire. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, schitul a fost distrus și călugărițele s-au întors la mănăstire.

În 1942, Ekaterina a fost trimisă acasă să îngrijească de părinții ei în vârstă, care locuiau în Tallinn. În 1944, și-a îngropat mama și a rămas să locuiască cu tatăl său. În Tallinn, Ekaterina vizita metocul Mănăstirii Pühtitsa și a prezis (cu aproape douăzeci de ani înainte) închiderea acestuia. În 1948 și-a înmormântat tatăl și s-a întors la mănăstire, după care a început să se comporte deschis ca o nebună întru Hristos. Comportându-se astfel, își putea ascunde asceza. Pentru ca postul ei să nu fie vizibil, mânca de frupt în public. „Ce fel de post vrei?!” – zicea ea – „Se apropie Paștele deja!”

Nu a avut niciodată o chilie a ei, asemeni altor monahii. Nu avea nimic personal în afară de o Biblie și alte câteva cărți. Era în permanență trează, căzând într-un somn ușor pentru o scurtă perioadă de timp. Adesea, noaptea mergea în pădure sau la izvor, curăța zăpada din pridvorul catedralei. Nimeni nu a văzut-o vreodată să se culce confortabil, pe un pat, ca toți ceilalți.

Își dăruia sufletul pentru ceilalți. Surorile de la Pühtitsa își amintesc de vremea tristă de la sfârșitul anului 1961 – începutul lui 1962, când amenințarea cu închiderea plana asupra mănăstirii. Clopotele au încetat să mai sune. Maica Ekaterina a luat asupra sa slujirea. Înainte de începerea Postului Mare în 1962, ea s-a izolat, rămânând în post și rugăciune până la Paști. Nu doar vizitatorii mănăstirii, ci nici surorile nu o vedeau. Și năpasta a trecut.

Chiar și în timpul vieții, stareța era venerată de poporul ortodox – oameni veneau din toată Rusia să o vadă pe maica Ekaterina de la Pühtitsa.

La 5 aprilie 1966, Arhiepiscopul Alexie al Tallinnului și Estoniei (viitorul patriarh) în privat, în odăile stareței mănăstirii, a tuns-o ca rasoforă pe Ekaterina, lăsându-i numele de botez. În ultimii ani ai vieții, stareța a slăbit, dar primea oamenii dacă vedea că este nevoie de acest lucru și și-a dus până la capăt viețuirea de stareță, slujindu-și semenii.

La 5 mai 1968, la sărbătoarea Femeilor Mironosițe, maica Ekaterina a plecat în pace către Domnul. Mulți și astăzi își amintesc de ea ca de o mare ascetă, îndrumătoare duhovnicească și vindecătoare.

Există multe dovezi convingătoare ale sfințeniei stareței și ale abundentelor daruri ale harului, care s-au manifestat în timpul vieții ei și după moarte prin miracole evidente, inclusiv vindecări, dintre care unele sunt confirmate de documente medicale.

Fiind o eroină a duhului, Fericita Ekaterina și-a dedicat întreaga existență slujirii lui Dumnezeu, iar astăzi ne încurajează să ducem o viață duhovnicească, rămânând un far al credinței care ne arată calea spre mântuire”².

Traducerea în limba română a cărții despre istoria Mânăstirii Adormirea Maicii Domnului și viața Sfintei Fericite Cuvioase Ekaterina de la Pühtitsa ar fi de bun augur și ar putea aduce un mare câștig duhovnicesc.


  1. ПЮХТИЦКАЯ ОБИТЕЛЬ И ЕЕ БЛАЖЕННАЯ СТАРИЦА МОНАХИНЯ ЕКАТЕРИНА. Жизнеописание Воспоминания современников Записки инокини Игнатии, Пюхтинский Успенский ставропигиальный женский монастырь, 2017, p. 16
  2. Sfânta Mânăstire Stavropighială Adormirea Maicii Domnului din Pühtitsa, Estonia

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles